Puuttuva palanen

Teinipojan biisi julkaistaan, siitä tehdään juttua lehteen ja keikkaakin suunnitellaan. Äiti vaan ei meinaa saada itsestään irti mitään, edelleenkään. Sairaslomaa jatketaan, lisää tutkimuksia tehdään, yksi lääke lopetetaan sopimattomana. Äidistä tuntuu jatkuvasti kuin hänen elämänsä olisi kuin sekainen rubiikin kuutio. Äiti vääntää ja vääntää ja saa yhden sivun täsmäämään- kaikki samaa väriä!- mutta kun hän katsoo toiselle puolelle, on vastassa kaaos. Hädissään Äiti kääntää – krunts, krunts, krunts – ja taas on yksi laita huonosti jos toinen täsmää. Äiti on vaipua epätoivoon ja vaipuukin – joinakin päivinä halu pois maailmasta on miltei vastustamaton. Mutta onneksi on ystävät! Äiti ei mitenkään selviäisi nyt ilman niitä ihmisiä, joille voi laittaa viestinkin silloin kun on vaikea keksiä miksi HUVITTAISI elää.

Tottakai Äidillä ON syytä elää ja mikään muu ei tule kysymykseen, mutta tuska on vain halvaannuttava välillä. Äidillä on ollut elämästään mielikuva palapelinä, joka sisältää tietynlaisia paloja ja muodostaa tietynlaisen kuvan. Nyt Äiti on kuitenkin tajunnut, että osaa paloista ei ole olemassakaan tai Äiti on survonut väkisin palapeliin paloja, jotka eivät sovi yhteen. Nyt on kuin joku olisi potkaissut palapelin rikki ja Äiti keräilisi paloja pyöritellen ja sovitellen ja tajuten kauhuissaan, että palat eivät sovi, eivät kuulu tähän palapeliin- ja Äidillä on jäljellä elämänsä palapelistä vain pari varmaa palaa: nämä ovat totta ja sopivat. Kaikki muu on hukassa.
Joulukin tekee tuloaan ja Äiti suhtautuu asiaan harvinaisella innottomuudella. Tässä vaiheessa joulukuuta oikeastaan kaikki muu on tekemättä paitsi jouluvalojen laitto. Niitä ja lyhtyjä on perinteisesti ostettu parit lisää. Liekö siinä yritystä saada valoa pimeyteen?

Välillä tuntuu, että Äiti on täysin jumissa elämänsä kanssa. Teki hän niin tai näin, aina se on jollekin huono. Kuitenkin hän tietää, että nykyinen tilanne ei ole hyvä, ei kenellekään. Ja Äiti on tajunnut, ettei siedä sitä, ei millään. Että hautautuu elävältä jos joutuu sietämään. Mutta millä oikeudella hän sitten muuttaisi kaikkien muiden elämän omaksi parhaakseen? Mutta toisaalta mitä hänen hyödyttäisi uhrata elämänsä toisten tahdon takia, koska silloin lopulta jäätäisiin ilman Äitiä myös, henkisesti ainakin? Lentokoneen turvaohjeissa sanotaan, että vanhemman täytyy laittaa happinaamari ensin omille kasvoilleen, ennenkuin auttaa lapsiaan. Päteekö se elämässä muutenkin?

Mitä järkeä on kärsiä asioita, joita ei siedä? Kärsimyksen kirkastamaa kruunua miettiessään Äidille tulee kuitenkin mieleen se, että kukaan ei voi kärsimisellään ansaita mitään. Ei nyt eikä iankaikkisuudessa. Kukaan ei tule sanomaan, että sieditpä hienosti sietämätöntä. Kivasti kärsitty. Ei, Jeesus kärsi kärsimisellään kaikki maailman pahat teot ja kärsimykset – ja omalla kärsimisellään ei voi mitään siihen lisätä. Siitä ei jaeta pisteitä, ei edes tyylipisteitä. Armo on minun, koska se on armoa – ei siksi, että olisin sen ansainnut.

Voisinko siis yhtä hyvin lakata soutamasta ja huopaamasta ja antaa tämän ympyrää pyörivän paatin mennä sinne minne aalto kuljettaa? miettii Äiti. Ja luottaa siihen, että sitkeydellä ja hyvällä tahdolla tästä vielä hyvä tulee ja sellainen, että Äitikin voi hengittää? Toisina päivinä on kuin aurinko vähän pilkottaisi, mutta herkästi hyökyaalto paiskaa taas paattia niin, että Äitiä oksettaa. Loppuuko tämä ikinä ja pääsenkö ikinä satamaan? Vaikea sanoa, vaikea uskoa, mutta mitä ihminen voi tehdä? Toivoa ei saa menettää.

Koska ihminen elää ilman monia asioita,jopa ilman ruokaa aikansa – mutta ilman toivoa ei päivääkään. 

Kaikesta huolimatta tai juuri siksi:Hyvää Joulua! Joulun perimmäinen sanomakaan ei ole rikkaiden, menestyvien ja onnistujien. Vaan se on se, että ”kansa, joka pimeydessä vaeltaa saa nähdä suuren valon…ja Jumala on ihmisten luona – nyt.” 

Ja sen Äiti on saanut kokea, pimeydessäkin. Yllättävissä paikoissa, yllättäviltä tahoilta on saanut apua, tukea ja iloa elämään – keskellä pimeyttä. Tämä saa Äidin hämmästyneen ihmettelyn valtaan – niin kuin ensimmäisenä joulunakin, ovat Jumalan ajat ja tavat edelleen ihmisen ymmärryksen ulkopuolella. Ihmisen osaksi jää vain ottaa se armo kiitollisuudella vastaan.

Valoisaa Joulua!

4 kommenttia artikkeliin ”Puuttuva palanen”

 1. Jos rivien välistä voi lukea eroa pois! Syöpä vanhemmat eroavat usein, onko se sitten sen lapsen syövän tarkoitus tiedä häntä… NII JAkerran poikasi selvisi syövästä on sulla kaikki syy jatkaa mullan päällä ei alla… Niin ja jos mistään tästä eiole kysymys, niin anteeksi!

  Tykkää

  1. Kiitos viestistäsi! Lapsen syöpä saa todella miettimään elämää, kuolemaa ja sitä mitä elämältä tahtoo. Ehkä osa eroaa ”turhaan”, stressaava tilanne on vain syönyt voimavarat ja toisille käy niin, että tilanne kirkastaa tuskallisen selväksi sen missä tilanteessa on eletty jo kauan. Kuitenkin on vain tämä yksi elämä – ja siitä ei jaeta onnistumispisteitä. Siten siinä ei voi epäonnistuakaan.

   Tykkää

 2. Nii ja on vain tämä yksi elämä elää! Syöpä lapsien vanhempien silmät aukenevat ehkä vähän enemmän, ollaan oltu niiin kaukana mukavuus asteelta, että kukaan ei halua enää mitään epämukavaa… Jonain päivänä on aika ajatella itseään ja tehdä niinkuin itselle on parasta, sillä jonain päivänä voi tulla päivä että et voikaan valita parastasi… P. S poikani olisi täyttänyt tänään kaksi vuotta, synttäreiden sijaan vein haudalle tulppaaneja, ymmärrät varmaan kumman olisin valinnut jos olisin voinut….

  Tykkää

  1. Voi! Osanotot 😢 Elämä on arvaamaton ja vailla ”vakuutusehtoja”, jotka takaisivat meille ”onnea”. Syöpälapsen vanhempana ymmärtää, että onnea on lapsen hymy tai edes yksi helpompi päivä surussa. Niitä toivon sinulle ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s